Založ si blog

Ježiš: Prvý transgenderový muž

(pôvodný článok napísala Suzanne DeWitt Hall)

Nedávna panika v konzervatívnych kresťanských kruhoch ohľadom prístupu na záchody bola trochu nepochopiteľná. Kričali,  že Boh nerobí chyby,  ako keby Boh robil len binárne a čokoľvek,  čo spadá mimo čierne a biele,  nemôže byť od neho. Ale my nemáme čierno-bieleho Boha;  stvorenie je tak plné farieb a variácií, že je nepochopiteľné,  ako niektorí kresťania bojujú za zníženie Ho k limitovanej palete svojich vlastných individuálnych očakávaní.

Nemúdrymi  vinníkmi sú kresťania,  ktorí tvrdia, že berú Bibliu doslovne. V skutočnosti  to samozrejme nerobia;  vkladajú svoje vlastné filtre na príbehy a frázy,  aby vyhovovali ich konkrétnej ideológii. Ak by skutočne robili to,  čo tvrdia,  že robia,  rýchlo by videli,  že Ježiš bol určite podľa ich vlastných exegetických pravidiel  prvým transgenderovým mužom.

Poďme sa pozrieť na to, čo nám Biblia a kresťanstvo hovoria.

 

Učenie cirkvi od dávnych čias až po dnes hovorí,  že Ježiš prijal svoje telesné ja od Márie. Cirkev tiež učí,  že Ježiš je nový Adam, narodený z novej Evy.

Teraz – Eva je fascinujúcim tvorom z mnohých dôvodov. Biblia nám hovorí,  že je prvým príkladom ľudského klonovania, ktoré som rozoberala v inom článku. Ale zábava tam nekončí. Ak si vezmeme záznam Genezis doslovne,  ako to od nás vyžadujú konzervatívni kresťania,  je aj prvým prípadom transgender ženy. Boh z Adama vytiahol kúsok rebrovej kosti a z tejto XY DNA vypestoval  Evu – Adamovu spoločníčku. Geneticky bola vytvorená ako muž a až potom bola trans-formovaná na ženu.

Potom prichádza Ježiš a celý vzor je zopakovaný a prevrátený. Prvé odmietnutie páru spolupracovať je obrátené tým, že Mária povie áno, a nastáva druhý akt klonovania. Duch Svätý prichádza na druhú Evu a dieťa si z nej berie telo a narodí sa. Narodené z jej tela. Narodené s XX chromozómovými pármi. Geneticky sa narodil ako žena a až potom bol trans-formovaný na muža.

Štáty, ktoré nepodporujú právo trans-ľudí vybrať si toalety, ktoré zodpovedajú ich identite, vyžadujú, aby sa využitie záchodov zakladalo na „biologickom pohlaví“ človeka. Je možné si predstaviť budúcnosť,  v ktorej štátne licencie vyžadujú nielen test zraku, ale taktiež genetický test,  aby vyhadzovači pri záchodových dverách mali niečo hmatateľné na prekontrolovanie. A to znamená,  že ak by sa Ježiš a Eva dnes prechádzali, povedzme nakupovali v obchodnom dome darček ku Dňu otcov, potrebovali by si vymeniť toalety. Ježišovi by sa určite podarilo začleniť sa na ženských záchodoch,  ale čo chuderka Eva…

Rýchly pohľad do slovníka na predponu „trans“ nám hovorí,  že znamená „za“ „cez“ „skrz“ a „dôkladne sa meniaci“,  čo sú všetko výborné termíny pre Kristovu osobu. Je za hranicami nášho pochopenia. Prechádza cez všetko a je vo všetkom. Dôkladne nás mení  skrz naskrz na nové stvorenia.

Svojou osobou a vo svojich spásonosných činoch je Ježiš skutočne prvým a neustálym trans mužom.

 

Budem rád, ak si ma pridáte na facebooku

PS: Kto sa chce stretnúť so mnou na Pride?

30 otázok pre veriacich

20.10.2018

Tento blog je pre všetkých ľudí, ktorí vyznávajú akékoľvek náboženstvo tohto sveta Je výberom TOP 30+ otázok, smerovaných na veriacich všetkého možného vierovyznania Hovoríme priamo k Vám, a boli by sme radi, kedy si ju prečítate až do konca a napíšete nám svoj názor a odpovede, či už priamo mne alebo do komentárov: Zamysleli ste sa niekedy nad tým, [...]

Naše (zlo)zvyky, ovládanie pocitov a myšlienok

04.05.2018

Z DUCHOVNÉHO HĽADISKA SA VŠETCI RODÍME NA NAŠU PLANÉTU ZEM AKO SLOBODNÍ, NIČÍM A NIKÝM NEZAŤAŽENÍ ĽUDIA. EŠTE NIEKOĽKO MESIACOV ČI ROKOV PO NAŠOM NARODENÍ NÁM BÝVA DOPRIATE OPÁJAŤ SA V SLADKOM SVETE NEVINNOSTI. JE TO SVET BEZ PROGRAMOV, PREDSUDKOV, ZÁVISLOSTÍ, ZVYKOV, TRADÍCII ČI DOGIEM. SVET BEZ NENÁVISTI, ZÁVISTI, ŽIARLIVOSTI, FÓBIÍ, KLAMSTVA A PRETVÁRKY. [...]

Štúdia: Biblia, kresťanstvo & homosexualita

22.04.2018

V biblickej gréčtine alebo hebrejčine neexistuje žiadne slovo, ktoré je ekvivalentné k slovenskému slovu homosexuál. Toto slovo bolo vytvorené len pred približne 100 rokmi a v Biblii sa prvýkrát objavilo v Revidovanej Štandardnej Verzii Biblie v roku 1946. BIBLIA, KRESŤANSTVO & HOMOSEXUALITA ŠTÚDIA OD JUSTINA R. CANNONA, ZAKLADATEĽA INCLUSIVEORTHODOXY.ORG [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 37779x
Priemerná čítanosť článkov: 4722x

Autor blogu

Kategórie