Založ si blog

30 otázok pre veriacich

 

Tento blog je pre všetkých ľudí, ktorí vyznávajú akékoľvek náboženstvo tohto sveta

Je výberom TOP 30+ otázok, smerovaných na veriacich všetkého možného vierovyznania

Hovoríme priamo k Vám, a boli by sme radi, kedy si ju prečítate až do konca a napíšete nám svoj názor a odpovede, či už priamo mne alebo do komentárov:

 

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo veríte tomu, čomu veríte?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo ste si zvolili práve to svoje náboženstvo?

Prečo napríklad veríte v Ježiša Krista, ktorý je jediný spôsob vašej spásy?

Prečo veríte v karmu, či reinkarnáciu?

Prečo veríte, že Allah je údajne jediný skutočný boh a Mohamed je jeho prorok a neveríte v štyri vznešené pravdy Buddhy?

Prečo považujete tóru za údajne jediné a skutočné zjavenie slova božieho ale za pravdu nepovažujete knihu Bhagavadgíta – posvätnú knihu Hinduizmu?

Divíte sa niekedy nad tým, prečo vaše nebo pripomína utopické miesto, ktoré obsahuje tie isté základné veci, ktoré nájdeme len na našej planéte?

Divíte sa niekedy nad tým, prečo vaše božstvo vládne pomocou mocenskej štruktúry, pripomínajúcej dobu a miesto vzniku práve toho vášho údajne pravdivého svätého textu?

Pýtate sa niekedy samých seba, prečo váš boh vyzerá ako vy alebo vyzerá ako zvieratá, s ktorými zdieľate túto planétu?

Je vaša viera, ktorú praktikujete práve tou dominantnou vierou vo vašej kultúre?

Nepríde vám aspoň trochu podozrivé, že zdrvujúca väčšina veriacich si osvoja náboženstvo práve tej spoločnosti, do ktorej sa proste narodia? A zostanú presvedčení, že mali to šťastie, že sa narodili do tej údajne správnej a pravdivej viery?

Nepríde vám aspoň trochu znepokojujúce, že zdrvujúca väčšina veriacich, si nevolí náboženstvo na základe informácií, ktoré dané vierovyznanie plodí, či kvôli prejavom danej viery, ale práve preto, že to bola tá viera, do ktorej sa proste narodili?

Prečo z tých tisícov možných náboženstiev a ich rôznych odvetví si zdrvujúca väčšina veriacich na tejto planéte, zvolí práve tú vieru, ktorá je proste najbližšie poruke?

Ste kresťan, pretože ste sa narodili v Amerike, či v Európe? Ste moslim, pretože ste sa narodili v Saudskej Arábii, či Indonézii? Alebo ste budhista, pretože ste sa narodili v Japonsku alebo v Číne a v neposlednom rade musíte byť hinduista, pretože ste sa narodili v Indii, pravda?

Nie je to náhodou tak, že viera je vlastne len zemepisnou náhodou?

Skutočne veríte tomu, že keby ste sa boli narodili v inej krajine, na inom kontinente, praktikovali by ste bez seba menších pochýb rovnakú vieru, akú praktikujete dnes?

Praktikujete tú istú vieru, akú praktikovali vaši rodičia a prarodičia, či praprarodičia? Možno nie – v tom prípade ste výnimka v podobe malého percenta oproti zdrvujúcemu percentu šírenia náboženstva pôrodnosťou. Je vaša viera tá prvá, s ktorou ste prišli do styku?

Viete, že zdrvujúca väčšina náboženských vyznávačov nakoniec verí v to, v čo ich naučili veriť ich rodičia?

Prečo sa pousmejeme nad nápadom nálepkovať niekoho ako republikánske dieťa alebo marxistické dieťa či nacistické dieťa? Asi preto, že chápeme, že nemá intelektuálne schopnosti, životné skúsenosti a múdrosť učiniť tak zložité rozhodnutie, pravda?

Ale sotva pozdvihneme obočie, keď sa o niekom hovorí ako o kresťanskom dieťati – pritom to zaiste nie je o nič menej zložitá voľba, pravda?

Nemôže to byť náhodou tým, že neexistuje nič ako moslimské dieťa ale len dieťa moslimských rodičov? Vy, práve vy, ste si vrcholne istí svojou vierou, pravda?

Vy viete, že všetky ostatné sú mylné a nepravdivé.

Ste na to dokonca ochotní vsadiť svoju údajne večnú dušu ale aj tak – zastavili ste sa niekedy nad tým, že sa na tejto planéte praktikujú takmer 2 tucty hlavných náboženstiev a doslova tisíce rôznych iných vierovyznaní?

Viete, že len vo vnútri kresťanstva existuje viac než 45 000 rôznych vyznaní, pri ktorom každé z nich tvrdí, že pozná tú pravú a najvyššiu pravdu lepšie, než ostatní?

Uvedomujete si vôbec, že každý člen každej praktizovanej viery je práve tak oddaný, práve tak úprimný a je si tým rovnako istý, ako práve aj vy?

Vedeli ste, že aj oni čítajú údajne neomylné sväté texty a majú rovnako, ako vy, zdôvodnené, prečo sú tie správne a pravdivé?

Vedeli ste, že aj oni zažili údajné zázraky, vraj cítili božiu prítomnosť, či počuli jeho hlas a poslušne nasledovali jeho dokonalú vôľu, neopísateľne ho milujú a dokážu ho hájiť s rovnakou horlivosťou ako vy? A aj tak sa všetky náboženstvá navzájom vylučujú a odporujú si vo významných a aj menších záležitostiach, pravda?

Nemôžu mať pravdu všetci, že?

Vy viete, vy proste viete, vy proste viete, že tá vaša viera je výnimka, pravda? A aj tak, pokiaľ sa rovnako cíti každý člen každého vyznania, aká je asi šanca, že tú pravdu máte práve vy?

Absolútne žiadna, pravda?

 

Text je prepisom videa od EtheraLa

 

Verte v seba.

Martin Čičo

Ježiš: Prvý transgenderový muž

14.06.2018

(pôvodný článok napísala Suzanne DeWitt Hall) Nedávna panika v konzervatívnych kresťanských kruhoch ohľadom prístupu na záchody bola trochu nepochopiteľná. Kričali, že Boh nerobí chyby, ako keby Boh robil len binárne a čokoľvek, čo spadá mimo čierne a biele, nemôže byť od neho. Ale my nemáme čierno-bieleho Boha; stvorenie je tak plné farieb [...]

Naše (zlo)zvyky, ovládanie pocitov a myšlienok

04.05.2018

Z DUCHOVNÉHO HĽADISKA SA VŠETCI RODÍME NA NAŠU PLANÉTU ZEM AKO SLOBODNÍ, NIČÍM A NIKÝM NEZAŤAŽENÍ ĽUDIA. EŠTE NIEKOĽKO MESIACOV ČI ROKOV PO NAŠOM NARODENÍ NÁM BÝVA DOPRIATE OPÁJAŤ SA V SLADKOM SVETE NEVINNOSTI. JE TO SVET BEZ PROGRAMOV, PREDSUDKOV, ZÁVISLOSTÍ, ZVYKOV, TRADÍCII ČI DOGIEM. SVET BEZ NENÁVISTI, ZÁVISTI, ŽIARLIVOSTI, FÓBIÍ, KLAMSTVA A PRETVÁRKY. [...]

Štúdia: Biblia, kresťanstvo & homosexualita

22.04.2018

V biblickej gréčtine alebo hebrejčine neexistuje žiadne slovo, ktoré je ekvivalentné k slovenskému slovu homosexuál. Toto slovo bolo vytvorené len pred približne 100 rokmi a v Biblii sa prvýkrát objavilo v Revidovanej Štandardnej Verzii Biblie v roku 1946. BIBLIA, KRESŤANSTVO & HOMOSEXUALITA ŠTÚDIA OD JUSTINA R. CANNONA, ZAKLADATEĽA INCLUSIVEORTHODOXY.ORG [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 37322x
Priemerná čítanosť článkov: 4665x

Autor blogu

Kategórie